Beschrijving
Chryzotop Groen 0,25% gebruiksklaar poeder 0,25% 3-Indolylboterzuur 350 gram
Middel ter bevordering van de wortelvorming bij stekken. 3- indolyboterzuur in droge poedervorm.
In toppen van planten worden plantenhormonen of -groeiregulatoren (auxines) aangemaakt onder invloed van licht en warmte; die worden naar dat deel van de plant getransporteerd, waar de wortels zitten of moeten komen. Daarom is in de zomer de produktie van deze hormonen beter dan in de winter. De beste kans op beworteling van de stekken is dan ook de periode april tot juli. Buiten deze periode is het welslagen van bewortelde stekken moeilijker en vaak ook afhankelijk van het weer. Door aan de stekken uitwendig groeistoffen – bewortelingsmiddel, dat in de volksmond stekmiddel wordt genoemd – toe te voegen, kan de beworteling van de stekken beter en sneller geholpen worden.
Droge- of poedervorm is het type stekmiddel, dat amateur fuchsiakwekers meestal gebruiken. Als regel is de werkzame stof in het stekpoeder 3-Indolylboterzuur met een gehalte van 0,25% of 0,50%. Voorbeelden van fabrikaten zijn onder andere Rhizopon AA 0,5% of Chryzotop groen 0,25% (beide van Rhizopon)
Poeder heeft door zijn samenstelling een langzaam vrijkomende werking, wat vaak beter resultaat geeft dan de natte- of tabletvorm.
Bij het werken met poeder moet er goed op worden gelet, dat het poeder in een dunne laag gelijkmatig over de stekbasis is verdeeld, daar anders de stek op sommige plaatsen dichter zou kunnen bewortelen. Om beschadigingen te voorkomen mag het stekpoeder niet met bladeren of andere plantendelen in aanraking komen; ook de stekpoeder niet op de potgrond morsen. De stekken worden meestal afzonderlijk met de basis in de te gebruiken poederconcentratie gedipt.
Daartoe een klein beetje stekpoeder op een schoteltje doen. Steek de stek 1 à 2 cm in de poeder. Als de poeder op de basis van een gesneden stek niet voldoende aanhecht, de stekbasis eerst licht bevochtigen. De stekken zullen over het gehele bepoederde stengeloppervlak wortels gaan vormen. Na het uit de poeder halen van stekken wordt het teveel aan poeder afgeschud (er afgetikt), zodat de basis van elke stek gelijkmatig rondom van een poederlaagje is voorzien. Men voorkomt afschuiven/ophopen van het poeder door eerst met een dun stokje een gaatje in de potgrond voor te prikken en daar de stek in te plaatsen.