Beschrijving
Het zijn slaplantjes die opgekweekt zijn in perspot. Een plantklare plant die op 10 februari kan geplant worden werd begin december gezaaid in licht verwarmde kassen. Alhoewel niet onmogelijk, is het een hele opgave om als hobbytuinder die plantjes eigenhandig op te kweken. Het zijn immers twee moeilijke maanden, zowel wat betreft lichthoeveelheid als wat betreft temperatuur. Via tuincentra kunnen deze plantjes wel vrij gemakkelijk verkregen worden. Op bijeenkomsten van Vlaamse Volkstuinverenigingen worden tijdens de maand februari traditioneel slaplantjes aangeboden aan de leden.
Bemesting
De standaard bemesting voor de kropslateelt is maximaal 1 kg/are stikstof en 2 kg/are kalium. Op zwaardere grond volstaat 1,5 kg Kalium. De hoeveelheid fosfor die nodig is, zal op grond die reeds lang organische mest krijgt wel voldoende hoog zijn. Dit alles op een grond die ook bij de voorteelten al eens bemest werd en die ook regelmatig voorzien word van een organische bemesting. Voor een slateelt volstaat het dan ook te bemesten met 40 gram ammoniumnitraat per m2 en 60 gram patentkali per m2 (45g op zware grond) Willen we bemesten met blauwe korrel (12-12-17) dan gebruiken we ongeveer 80 gram/are.
Als je een te hoge zoutconcentratie verwacht (er is bijvoorbeeld niet gespoeld) kunnen we beter een organische gedroogde meststof uit de handel gebruiken, maar dit is wel veel duurder! Daarvan moet je, afhankelijk van de samenstelling, ongeveer 120 gram per m² gebruiken.
De zoutconcentratie voor bladgewassen mag maar half zo hoog zijn als bij vruchtgewassen. Stonden er tijdens de zomer tomaten in de kas, dan moeten wij voor de teelt begint doorspoelen. Door een overvloedig water te geven zal de zoutconcentratie in de kas dalen. Professionele tuinders spoelen minstens één maal per jaar de kas door met ongeveer 100 liter water per m². Het spreekt voor zich dat er dan ook nuttige meststoffen verloren gaan die achteraf moeten bijgevuld worden.